CNC İŞLEME MERKEZİ KESİCİ TAKIMLARI
FREZE ÇAKISI
Kendi ekseni etrafında dönen ve birden çok uçla iş parçasından talaş kaldırma işlemi yapan kesiciye Freze Çakısı denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi freze çakıları çok ağızlı kesici takımlar grubuna girer.
BAŞLICA FREZE TAKIM ÇEŞİTLERİ
Başlıca freze takım çeşitleri, özellikleri, kullanım amaçları ve yerleri aşağıda açıklandığı gibidir.
a - Alın Freze Çakıları
Alın frezeleri ile düzlem yüzeyler ve yan kenar frezeleme işlemleri yapılabilir.
b - Kanal Freze Çakıları
Aşağıda görüldüğü bu tür freze çakılarının silindirik freze çakılarından farkı sadece dar olmalarıdır. Bu çakıların bazılarının çevre yüzleri, bazılarının hem çevre hem de alın yüzleri kesme yapar. Adından da anlaşılacağı gibi kanal açmak veya mevcut kanalları genişletmek için kullanılırlar.
c - Parmak Freze Çakıları
Parmak frezeler hem çevrelerinde, hem de alın yüzeylerinde iki veya daha fazla kesici ağızları vardır. Silindirik veya konik saplı olarak imal edilir. İnce ve küçük parçaların kenarlarını dik işlemek, kama vb. kanalları açma işlemlerinde kullanılırlar.
Konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.
d - Açılı Freze Çakıları
Aşağıda görüldüğü gibi bu freze çakılarının uçları açılı olan freze çakılarıdır. Genellikle 30°, 45°, 60°, 75°, 90° vb. açılarda bulunur. Tek tarafı açılı veya çift tarafı açılı olarak da bulunur. Büyük çaplı olanlar ortadan delikli, küçük çaplı olanları ise saplı olarak imal edilir.
e - "T" Freze Çakıları
Bu tür freze çakıları "T" kanalları, kama kanalları gibi kanalların açılması için kullanılırlar.
f - Vida Kesicileri
Genellikle parmak freze şeklinde kesicilerdir. Ayrıca takma uçlu olanları da vardır. İç ve dış vida açma işlemlerinde kullanılırlar.
g - Profil Freze Çakıları
Profil freze çakıları çeşitli profillerin frezelenmesi için kullanılırlar. İhtiyaca göre özel olarak değişik profillerde imal edilirler.
h - Azdırma Freze Çakıları
Azdırma çakıları da tıpkı modül freze çakıları gibi dişli profillerinin açılmasında kullanılır.
i - Takma Uçlu Freze Çakıları
Takma uçlu freze çakıları takım çeliği veya dökme çelikten yapılmış bir gövde üzerine sert maden uçların takılmasıyla meydana gelir. Uçlar gövdeye sert maden uçların bağlanma teknikleriyle tespit edilirler. Kırılan ya da körelen uçların yenileriyle değiştirilmesi kolaydır.
Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.