TORNA TEZGAHI KESİCİ TAKIM BAĞLAMA APARATLARI
TORNA TEZGAHI KESİCİ TAKIM BAĞLAMA APARATLARI
Torna tezgahlarında her bir tornalama operasyonu farklı kesici takım ve bu kesici takımlara ait farklı bağlama aparatları kullanılmaktadır. Buna göre torna tezgahlarında kullanılan başlıca kesici takım bağlama aparatları şunlardır;
- Katerler
- Seri takım değiştiriciler
- Mandrenler
- Kalemlik
- Pensler
1 - KATERLER
Kater, torna kalemlerinin bağlandığı takım tutuculara denir. Torna kalemleri katerlere bağlandıktan sonra kalemlik adı veirlen aparata bağlanırlar. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi çok eski model konvansiyonel torna tezgâhlarında kullanılan kesici takımlar doğrudan kalemliğe bağlanırlardı. Bu tür bağlama hem sağlıklı olmadığı hem de bu tür tezgâhlar artık yaygın olarak kullanılmadıkları için günümüzde kesici takımlar önce katerlere daha sonra da kalemlik vb. aparatlara bağlanmaktadırlar.
Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.
Konvansiyonel torna tezgahlarında en çok kullanılan katerler HSS takım katerleridir. Aşağıda şekilde de görüldüğü gibi bu tür katerlere bağlanacak olan kesici takımın ismi verilmiştir. Şekilde görüldüğü gibi başlıca çeşitleri kanal kateri, vida kateri, kesme kateri, delik kateri vb.
Sert maden uçların bağlanmasında ise özel katerler kullanılırlar. Konvansiyonel torna tezgâhlarında kullanılan sert maden uçlar geçmişte katerlere sert lehim (sarı kaynağı) ile kaynatılarak kullanılırlardı. Ancak günümüzde bu yöntem artık kullanılmamaktadır. Bunun yerine vidalı, pimli vb. bağlama özellikli katerler kullanılmaktadır. Bu tür katerlere uçlar seri, hassas ve rijit şekilde bağlanırlar.
2 - SERİ TAKIM DEĞİŞTİRİCİLER
Bu tür takım tutucular özellikle küçük boyutlu torna tezgahlarında kullanılırlar. Bunların en büyük avantajlarından biri de takım uçlarının punta yüksekliğinde ayarlama işlemi herhangi bir altlık malzemeye ihtiyaç olmadan yükseklik ayar vidası ile yapılmasıdır.
3 - MANDRENLER
Mandrenler, matkap, punta matkabı, rayba, kılavuz vb. silindirik saplı kesici takımların bağlanması için kullanılırlar. Genellikle torna tezgahının gezer puntasına mandrenin sapının koniği yardımıyla bağlanırlar (Bakınız aşağıdaki şekil).
Mors Kovanı, büyük çaplı ve sap kısmı konik olan matkapların bağlanması için kullanılırlar (Bakınız aşağıdaki şekil). Konik çapı küçük olan mandrenlerde mandren morsuna ekstra mors kovanı takılarak mandren sap çapı gezer punta konik çapına uygun hale getirilir. Çok büyük çaplı matkapların sap kısımları mors koniğine uygun olarak konik yapılıralr. Bu tür matkalparda doğrudan gezer puntaya matkap sapının koniği yardımıyla bağlanırlar.
4 - KALEMLİK
Kalemlik, katerlerin torna tezgâhına bağlanması için kullanılan aparatlardır. Genel olarak kare şeklinde olup her bir kenarına farklı takımlar bağlanarak aynı and dört kesici takım kullanılabilir
5 - PENSLER
Silindirik saplı kesici takımların bağlanmasında kullanılırlar. Adaptör ya da başlıkları ile birlikte kullanılırlar.
Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.