FREZE TEZGAHI

FREZELEME - FREZE TEZGAHI - FREZECİ

Frezeleme, birden fazla kesici ağzı bulunan ve kendi eksein etrafında dönen bir kesici takım yardımıyla doğrusal hereket ederek altından geçen iş parçası üzerinden talaş kaldırma işlemine denir. Bu işi yapan tezgaha Freze Tezgahı, bu işi yapan kişiye de Frezeci denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi freze tezgahında dönme hareketini yapan kesici takıma Freze Çakısı denilir. Hatırlanacağı gibi torna tezgahlarında dönme hareketini freze tezgahının tersine iş parçası yapmaktadır. Buna göre bu iki tezgah türünü aşağıdaki şekilde karşılatırabiliriz;

 Torna Tezgahı                                                         Freze Tezgahı

-Dönme hareketini iş parçası yapar.                        -Dönme hareketini kesici takım yapar.

-Doğrusal hareketi kesici takım yapar.                     -Doğrusal hareketi iş parçası yapar.

-İş parçaları silindirik kesitlidir.                                 -İş parçaları prizmatiktir.

-Tek uçlu kesici takımlar kullanılır.                            -Çok uçlu kesici takımlar kullanılır.

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız   

FREZE TEZGAHININ BAŞLICA KISIMLARI

Freze tezgahlarının başlıca kısımlarını aşağıdaki başlıklar altında toplamak mümkündür.

1- Gövde

2- Tezgah Mili

3- Taban

4- Başlık

5- Tabla

6- Araba

7- Konsol

 

1 - GÖVDE

Tezgâhın ana kısmı olup fiğer tüm elemanları üzerinde taşır. Freze tezgah gövdeleri titreşim emici özelliğinden dolayı dökme demirden yapılır. Gövdenin iç kısmına, hareket motoru, hareket iletim elemanları, hız kutusu ve çeşitli yardımcı parçalar yerleştirilmiştir.

 

2 - TEZGAH MİLİ

Freze tezgahlarında dönen ve kesici takımın başlandığı mildir. Freze tezgahı bu milin durumuna göre Yatay Freze Tezgahı, Dikey Freze Tezgahı ve Üniversal Freze  Tezgahı olarak isimlendilir.

 

Üniversal freze tezgahı yatay freze tezgahına çok benzemektedir. Aralarındaki en belirgin fark üniversal freze tezgahlarında tabla sağ ve sola açılı olarak dönebilmektedir. Böylece bu tür tezgahlarda açılı dişli çarkların açılması mümkün olmaktadır.

3 - TABAN

Freze tezgâhını üzerinde taşıyan ve atölye zeminine bağlanan kısmıdır.  Tezgâh, taban üzerindeki deliklerden civatalar ile atölye zeminine monte edilir. Tabanın iç kısmı genel olarak boştur. Gövdenin iç kısmı tezgaha ait aksesuar dolabı olarak kullanılır. Tabanın iç kısmı da bazı modellerde soğutma sıvısı için depo olarak da kullanılır.

 

4 - BAŞLIK

Freze tezgâhı milini üzerinde taşıyan elemandır. Freze tezgahları bu başlıklarına göre adlandırılırlar. Başlıca başlık çeşitleri;

- Yatay başlık

- Dikey başlık

- Üniversal başlık

- Eksantrik başlık

Üniversal başlık adındanda anlaşılacağı gibi değişik açı ve pozisyonlarda tezgah milinin frezeleme yapmasına imkan verir.

Eksantrik başlık dişli çarkların deliklerine kama kanalı açmak için kullanılır.

 

5 - TABLA

Üzerinde bulunan "T" kanallar yardımıyla iş parçaları ve bağlama elemanlarının bağlandığı kısımdır. Tezgah tablası dönmekte olan kesici takım altında sağ ve sola hareket ederek frezeleme işleminin gerçekleşmesine yardımcı olur.

 

6 - ARABA

Üzerinde tezgah tablasını taşır. Ayrıca konsol ile tablanın bağlantısını sağlar. Araba, tabla ve iş parçasını öne ve arkaya doğru hareket ettirir.

 

7 - KONSOL

Tezgâh gövdesine kayıt ve kızaklar ile yataklanmıştır. Aynı zamanda araba ve tablayı üzerinde taşır. Konsol aynı zamanda araba ve tabla ile birlikte iş parçasını aşağı ve yukarı hareket ettirir.

 

Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis