Nemrut Yolunda
Bir ildeki en üst düzey yönetici malumlarınız olduğu üzere valilerdir. Valiler, TC devletini temsil etmekle beraber bulundukları ilin başta eğitim, sağlık, güvenlik, ekonomik, kültürel ve sosyal pek çok alanından da sorumludurlar. Bir ildeki ticari ve ekonomik faaliyetlerin canlanmasında, özellikle istihdama yönelik yatırımların özendirilmesindeki katkıları asla göz ardı edilemez. Başta ticaret ve sanayi odaları gibi mesleki örgütleri olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile illerinde yapılması gereken ekonomik yatırımlarla ilgili görüş, öneri ve de desteklerini arkasına alarak girişimcilere önderlik eder. Özellikle Gümüşhane gibi göç veren illerde gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında bulunan hemşerileri bir araya getirerek birikim ve yatırımlarını doğdukları ile yapmaları yönünde öncülük eder. İlinin siyasi temsilcileri olan milletvekilleri aracılığıyla da hükümetin illerine yapmayı düşündüğü yatırım, teşvik vb. hususlarda kanunlardan yararlanmalarını sağlamak, planlanan yatırımların ise öne alınması gibi çalışmalarını sürekli sürdürürler.
Geçmişte Gümüşhane'de bu konuda asla unutulmayacak boyutta emekleri olan valilerimiz olmuştur. Bu vesile ile eski valilerimizden Veysel DALMAZ, H. Basri GÜZELOĞLU ve şu anda halen görevde bulunan valimiz sayın Enver SALİHOĞLU' na ilimizin ekonomik, kültürel ve ticaretinin gelişmesinde göstermiş oldukları katkılar tüm hemşerilerimizin takdirlerine şayandır (Daha önce görev yapan valilerimizi yakinen tanıma olanağım olmadığı için burada isimlerinden bahsedilmemiş olmasından, asla görevlerini eksik yaptıkları anlamı çıkartılmamalıdır.).
İlçelerde ise valilerimizin bu görevlerini kaymakamlar üstlenmişlerdir. Devlet bürokrasisinde başarılı olan kaymakamlar belirli hizmetten sonra vali olarak bu görevlerini sürdürürler. Bu vesile ile başarılı valilerin pek çoğu bulundukları ilin gelişmesinde bu görevlerini aynı şekilde sürdürmeye devam ederler. Şimdi ilimizde başarılı kaymakamlık hizmetinde bulunmuş ve şu anda valilik görevini yürütmekte bir kaymakamımız ile tanışmamızı anlatacağım.
1997 yılında Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde makine yedek parça imalatı yapan ve imalatının bir kısmını ihraç eden sanayici bir dostumun ısrarları üzerine ziyaretine gittim. Ziyaretimin benim için ilginç olan yanı o tarihte o meslektaşımın CNC tezgâhının olması ve o tezgâhta yapmış olduğu imalatların bir kısmını ihraç etmesiydi. Ziyaretimin ilk gününün sonunda beni Nemrut Dağı' na götürmek istedi, ben de memnuniyetle kabul ettim. Zirve yolunda çok güzel kır lokantaları açılmış. Yöresel lezzetleri tatmak isteyenler ya da yorgunluk atmak isteyenler için harika mekanlar hizmete girmiş.
Bu mekanlardan birinde bizde mola vermek için durduğumuzda. Arkadaşım "hocam ne güzel tesadüf, kaymakam bey de burada, sanırım sizin de hemşeriniz olur" dedi. Ben de "çok harika bir tesadüf" dedim. Lokantaya yaklaştığımızda bahçesinde bir masada oturmuş yemek yemekteydi. Aracı da biraz ileride ve şoförü de aracın yanında nöbet tutuyordu. Selamlaşma faslından sonra arkadaşım beni "Hocamız Adana' dan misafirimdir, kendisi aynı zamanda okulun da bölüm CNC şefi' dir" diye beni tanıttı. Ben de içimden "kaymakam CNC' yi nereden bilecek ki" diye tam söylenirken "Kaymakam bey evet ben CNC tezgâhlarını çok iyi bilirim. Bilgisayarlı harika tezgâhlardır, insana gerek kalmadan programlanan her işi yaparlar" demez mi. Beklemediğim bu izahat karşısında neredeyse dondum kaldım. Ben aklımdan ne düşünüyordum, kaymakam ne diyordu. Ben hemen arabaya giderek bölge müdürü olarak satışını yaptığım CNC tezgâhlarına ait kataloglardan takdim ettim. Kataloglara şöyle bir göz attıktan sonra arkadaşıma dönerek "bu marka CNC tezgâhlar dünyanın en iyi tezgahlarındandır" demez mi. Şaşkınlığım bu kez 2 kat daha arttı. O anda karşımda sanki bir kaymakam değil de bir CNC tezgah uzmanı vardı.
"Sayın kaymakamım arkadaşımın söylediğine göre sanırım sizinle hemşeri oluyormuşuz" dedim. Gümüşhaneli olduğumu söylediğimde Malkara' lı olduğunu Gümüşhaneli olmadığını ancak Kürtün' de kaymakam olarak görev yaptığını söyledi. Bende jeton anda yavaş yavaş düşmeye başladı. Beni hayrete düşüren CNC tezgahlarla ilgili bilgisinin kaynağını sorduğumda "Kürtün kaymakamı iken orada bulunan KÜSSAN silah sanayinin faaliyetleri ile yakından ilgilendiğini, bu vesile ile de orada bulunan CNC tezgahlarının özellikleri ve çalışmaları hakkında oldukça detaylı bilgiler edindiğini" söyledi. Bu genç kaymakamın idari görevinin dışında da o günkü koşullarda sanayinin çok yeni olan bir alanında teknik bilgilere ilgi duyması beni fazlasıyla heyecanlandırmıştı. Bu genç kaymakamımız şu anda Trabzon valisi olan Recep Kızılcık, eski Kürtün kaymakamı.
O gün, bu genç kaymakamın ileride çok başarılı bir vali olacağına kanaat getirmiştim. Yaşamış olduğum bu güzel ve de anlamlı anımı üniversiteye giden tüm öğrencilerime anlatıyorum. İnsanlar, yöneticilik misyonunu üstlendiklerinde yalnızca kendi konularını değil yönettikleri insanların kültürel, sosyal, ekonomik, ticari ve daha pek çok alandaki sıkıntı ve problemlerini de bilmek zorundadırlar. Ancak bu şekilde bölgelerinde daha isabetli, sağlıklı önce toplum sonra da ülke yararına hizmetler üretebilirler.